joi, 9 iunie 2016

Crezi ca mintea ta este doar a ta? Trezeste-te la realitate!”Imaginatia ta este capabila de a face tot ceea ce ii ceri in mod proportional cu gradul de atentie. Deci ce fel de atentie vei acorda dorintelor tale? Cel mai frumos citat al lui Einstein, una din observatiile sale cele mai cunoscute, spune ca :” Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea”! Cunoasterea este limitata, imaginatia inconjoara lumea. Logica te va duce de la punctul A pana la punctul B, dar imaginatia te va duce peste tot. Fa viitorul tau un vis, si traiste-l de pe acum. ” se spune intr-un clip prezentat de Morgan Freeman.
Totusi ai in minte si celebra butada ” ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se intample” si pilda mantuitoare ” acolo unde este inima ta, acolo este si comoara ta”! Ne putem imagina orice, insa ce este cu adevarat benefic noua?
Traind ceea ce vrei sa fii, vei fi! Stabileste-ti teluri inalte! Autodepasirea la serviciu sau Autodepasirea ca Om? Un mare intelept, Lao Tze, ajunsese la o concluzie luminata ” Cine cunoaşte lumea este inteligent, cine se cunoaşte pe sine însuşi este luminat, cine învinge lumea are putere, cine se învinge pe sine însuşi are tărie.”
Ce vreau sa-ti spun, este ca tot ceea ce faci, gandesti, citesti, vorbesti, privesti, interactionezi, mirosi, gusti, pipai, auzi, simti, imaginezi, vestimentatia, mersul, adica tot ceea ce traiesti, te modeleaza intr-o directie anume! Tot ceea ce te patrunde prin toate caile si interactiunea ta cu tine insuti si cu exteriorul te va forma precum lutul in mainile olarului. Nu poate exista o evolutie de la sine,   tu esti cel care trebuie sa o determine, sa o creasca, sa o ude si sa o recolteze! Lucrurile care nu sunt supuse unei ratiuni care transcede materia, viata, merg de la sine in cursul haosului si al prabusirii, la fel cum este multiplicarea celulara in cazurile de cancer. Vindecarea tine de o actiune superioara, iar spiritul este singurul care poate imprima un alt curs vietii si materiei, o ordine in haos!
Daca mergi cu o masina fara sa tii mainile pe volan si fara sa ai pilot automat, la prima curba sau denivelare intalnita in drum, in mod sigur o vei lua pe aratura.
Mintea subconstienta raspunde la ceea ce i-ai sugerat pe parcursul timpului. Subconstientul directioneaza viata ta! In jur de 96-97% din ceea ce faci in viata are la baza sedimentele mentale din subconstient. Mintea ta constienta, este un colector de informatie pe care o depoziteaza continuu in subconstient la fel cum recolta este asezata in hambar!
Acest cult al senzorialului promovat in timpurile de astazi nu poate duce nici la echilibru si nici la evolutie. Cu cat un om este tinut in cultivarea placerilor ce cad sub simturile trupului, sufletul si mintea sunt robite cu desavarsire trupescului. Cu cat te vei desfata mai tare in placeri derizorii cu atat mai mult mintea nu va mai cauta ratiuni inalte si sufletul va fi vaduvit. In acest lant apare inevitabil dezechilibrul, dezordinea mentala si spirituala, dupa cum vedem in statisticile psihiatrilor din intreaga lume. Paradoxul este ca omul afectat cauta vindecarea tot prin cultivarea placerii sau cel putin prin mijloace care sa nu-i reduca dependenta de acestea.
Am facut un cult al unei false libertati, sau al unei libertati identic naturale, crezand ca suntem liberi sa facem tot ceea ce vrem. Periculoasa axioma contemporana! Caci facand tot ceea ce vrei te vei trezi ca nu mai esti liber. Facand ceea ce vrei te trezesti dependent de alcool, droguri, fumat si altele. Oare acesta este scopul libertatii adevarate? Interesant este ca dupa ce omul se lasa de vicii descopera libertatea si nu viceversa!  Dar cine oare se gandeste mai departe de micile filosofii care au scopul de a-l aduce pe om la gorila? Caci bine spunea Pr Arsenie Boca: ” Nu suntem din maimuta dar ne indreptam cu pasi repezi spre ea”!

Cat de usor este sa manipulezi o fiinta umana punandu-i in fata goliciuni trupesti, mancaruri delicioase, informatii derizorii si prostesti (barfe, crima, violuri, competitii, violenta si umor mediocru), lux si bani! Dopamina este o substanta care transmite informatia intre neuronii creierului si in acelasi timp un hormon al placerii. Scaderea sau cresterea acestuia provoaca dereglari mentale, afectiuni psihice si probleme de memorie si concentrare! Pornografia, jocurile video, televiziunea, etc. tot ceea ce suprastimuleaza, ce excita, produce dopamina, creierul isi modeleaza receptia, dar poate reduce distruge si receptorii din cauza nivelurilor mari de dopamina pentru protectia creierului, dar cu efecte secundare in timp nesanatoase din cauza suprastimularii, stimulilor foarte puternici, dopamina si alti excitanti ca glutamatul (MSG, potentitor de gust, monoglutamat de sodiu din mancarea procesata, mancare care nu mai este naturala, etc.) acestea duc la depresie, demotivare, lipsa vointei, dependenta, tinerii numai muncesc, din cauza suprastimularii din adolescenta sau copilarie, etc.

 Oare se mai poate gandi omul la sensurile profunde ale vietii, la spiritualitate, bunatate, fericire si bucurie neconditionata de bunuri sau lucuri exterioare? Raspunsul cred ca se subintelege.
Ne-am obisnuit din nefericire sa credem ca ceea ce ni se prezinta ca fiind frumos este obligatoriu si bun, fara ca noi sa mai avem capacitatea de a discerne! Si ne trezim ca reprezentam o ”gandire libera” fara bariere, noul om al Europei libere! Cand, in esenta, intr-un mod foarte subtil, suntem directionati pentru a gandi asa! Si ne mai intrebam de ce oare Europa este in pragul unei ocupatii islamice?
Dintr-un asemenea curent, tubo jet, leagan de alienare mentala si sufleteasca este complicat de iesit dar nu imposibil!
Ascensiunea in viata spirituala cere anumite renuntari, tocmai a celor mentionat mai sus si poate mai mult decat acelea. Reintoarcerea si recladirea ta ca Persoana cere in mod paradoxal o simplificare a vietii si o desprindere de tot ceea ce este grosier si fals implementat in minte. ” In mintea stramba si lucrul drept se stramba” spunea Pr Arsenie.
Deci de la carma mintii pleaca intreaga noastra viata, atat biologica cat si spirituala!
Sa iti aduci aminte ca tot ceea ce privesti, citesti, traiesti, introduci neconditionat in pivnita fiintei tale. Privesti lucuri urate, agresive, amorale, asta vei decanta in fiinta ta si pentru ca ochii tai vor cere sa se sature dar nu vor gasi satietate, vei urmari conitnuu acele lucuri cu care te-ai obisnuit, doar, doar se vor satura vreodata. Bineinteles, acesta este un monolog interior inconstient.
Acum inceracrca sa citesti cu atentie si sa meditezi asupra lucurilor scrise mai jos! Nu trece cu vederea ceea ce nu intelegi ci opreste-te si mediteaza asupra intelesului!

Spre exemplu, ochii sunt creati in complemetaritate cu sufletul, ambii, un sac fara fund. Nu exista limita, sunt infiniti pentru inmagazinare. Ochii si sufletul nu se pot satura oricum. Ceea ce privesti are menirea sa te sature si ceea ce simti si gandesti, asemeni! Oricat ai privi lucrurile denaturate, limitate, sau creatiile omului, ochii nu se pot satura ci mai degraba vor obosi, la fel mintea si sufletul. Lumina si natura sunt singurele care pot satura ochii si care le aduc pace. De ce ? Pentru ca tot ceea ce este creat de Dumnezeu  contine Harul Sau (energie ne-creata!), pana si o musca sau o piatra, iar ele, prin forma lor, creeaza o interfata intre tine si esenta ce se ascunde in spatele formei. Si atunci intreaga ta fiinta se hraneste. Ochii se satura de forma lucrurilor dumnezeiesti, imaginea ce patrunde ochii este analizata de minte, care decodifica simbolul exprimat in forma, adica ratiunea specifica a lui Dumnezeu din acel lucru,  in timp ce sufletul, cu toate ale sale, se umple si se satura de Harul continut de acel simbol pe care il vezi,contemplii. Forma este ambalajul esentei, iar esenta este exprimarea unui gand dumnezeiesc, a unei ratiuni, care in Crestinism se traduce prin teremenul de Logoi.  Acesta este un proces specfic omului spiritual, care transcede forma lucrurilor, si pentru care, o padure, nu este doar suma unor copaci, ci exprimarea vietii prin simboluri diferite! Defapt acest lucru ar trebui sa fie valabil pentru fiecare dintre noi.
Aminteste-ti ca ceea ce este posibil pentru tine, in imaginatia si viata ta, este foarte posibil sa nu fie valabil pentru altii. Cu cat te lasi in capcana parerii altora despre ceea ce esti si ai putea fi, te vei plafona. Descopera-te pe tine insuti prin asezarea permanenta in fata Creatorului ca Persoana! Adu-ti aminte, Dumnezeu este Persoana si ai cui sa-i vorbesti si are Cine sa-ti raspunda! Doar prin El te poti descoperi cu adevarat si iti poti pune mintea, imaginatia, inima si viata in ordinea desavarsita.

O fiinţă centrată în Sine cunoaşte fără a se deplasa nicăieri, vede fără să privească şi realizează fără să înfăptuiască. Lao tze


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu