miercuri, 29 decembrie 2010

Iluziile optice ale Eului


„Cea mai gresita imagine pe care omul o poate avea in minte este Dumnezeu”, spunea in urma cu cateva decenii sfantul parinte Arsenie Boca.
M-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre o teorie care circula prin lumea intreaga, prin documentare si filme. Exista o speculatie care poate duce omul, zdravan, pe aratura si ca sa o iei pe aratura cu mintea nu este nevoie decat de un singur neadevar amestecat in adevar. Anumite religii pagane afirma ca Dumnezeu nu este alceva decat suma creatiei sale, urmand ca la sfarsitul timpurilor , Dumnezeu sa se reintregeasca . Cu alte cuvinte Dumnezeu este numai liantul cosmic, inteligenta cosmica manifestata in parte sau in parti, El neexistand ca entitate suprema, coordonatoare a tot ceea ce misca nu numai in universul material. Se mai spune ca Dumnezeu este energia care ne inconjoara, energia ce sustine universul, noi fiind mai departe, parte clara din Dumnezeu putandu-ne considera cu totii fii directi ai lui Dumnezeu asa cum a fost si Iisus Hristos. Dupa moarte noastra urmand ca Dumnezeu sa se „compuna” din aceasta energie interioara corpului uman si anume sufletul.

In concluzie Dumnezeu nu este alceva decat…un fel de energie inteligenta care exista peste tot in univers si cam atat.Evident ca in urma acestei teorii ar fi inutil sa te rogi pur si simplu unei energii, asa ca dezvoltarea omului se bazeaza, in aceste conditii, pe propriile puteri fara a fi nevoie de ajutorul cuiva…Si daca e vorba de vreo revelatie, ea se produce in urma conexiunii totale cu energia universala sau in termeni mai noi, cu matricea. Adica ne contopim cu informatia pura din “tot”, ajungand in acest fel ca acest “tot” sa ne umple de adevar.
Aceste idei au umplut lumea la ora actuala. Poate parea total nevinovata aceasta expunere, nu? In coditiile acestea, fata de cine sa ne smerim? Pentru ce sa luptam in esenta? Numai pentru o dezvolatre morala a omului? Mai este nevoie oare sa recastigam vreo conditie angelica pe care se spune ca am avut-o inainte de cadere? Mai este nevoie de vreo “impacare” cu Dumnezeu? De vreo slujire fata de Dumnezeu ? Mai este nevoie sa picam in genunchi in rugaciune ca forma de smerenie in fata creatorului ? Mai spune cate unul : “ ce nevoie este sa pici in genunchi?” , “ omul nu trebuie sa slujeasca nimanui, ce prostie mai este si asta? “ ; “ de ce sa-mi cer iertare, Dumnezeu nu ma judeca! “ ; “ si eu pot deveni Dumnezeu, doar sunt o parte din el “ ; “ Dumnezeu este lege si atat “ si cea mai intalnita : “ Dumnezeu vrea omului binele asa ca trebuie sa cautam a iesi in afara suferintei, sa cautam binele, confortul, dezvoltarea fara suferinta caci suferinta nu face decat sa coboare omul, sa-l inraiasca! “
Dar oare cine vorbeste in spatele acestor cuvinte? “Da-I cezarului ce-I al cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” , parca asa era, nu? Ca sa-I dam cezarului ce este al cezarului, atunci trebuie sa o facem tot prin caile cezarului si tot cu ajutoul lui, caci daca cezarul nu ar fi, nu ar mai fi nevoie sa ii dam ceva, nu?Si ca sa-I dam cezarului ce este al sau, el trebuie sa se aplece putin ca sa primeasca tributul tau.Chiar daca e vorba de institutii, ghisee, birouri…el se apleaca sa ia ceea ce ii este cuvenit.
Pai nu este asa si cu Dumnezeu? “Zecimea” noastra sufleteasca si chiar mai mult decat atat, tot sufletul, trebuie darit lui Dumnezeu cu constiinciozitate dar prin caile aduse de Tatal nostru.Noi nu putem da nimic lui Dumnezeu fara directa colaborare cu lumea Sa si cu El. Noi nu putem lua “liftul” singuri direct catre El. Si ca sa lucram pentru acest dar, acest tribut de recastigare a conditiei noastre supra angelice ( caci este spus de Sf.Ap. Pavel ca oamenii ii vor judeca pe ingeri la sfarsitul timpurilor ) avem nevoie de esenta primordiala….iubirea de Dumnezeu! Din iubirea de Dumnezeu vine si smerenia si toate celelalte virtuti minunate, semn ca Dumnezeu incepe sa-ti vada tributul. Important este ca in adevar nu vede decat El acest lucru, omul nu poate vedea.Atunci cand omul vede, apare mandria si strica totul. Probabil ca despre acest tip de “vedere” este vorba si in geneza atunci cand Adam iese din orbire.

Deci printr-o lucrare continuua, prin actiune sa spunem, prin rugaciune si dialog permenent cu Cel ce ne-a creat, putem reveni la Adamul fara de pacat. Meditatia vine ca o completare a acestui lucru.Dar nu meditatia astrala ci cea din duh, din traire si iubire dedicata fata de Dumnezeu.Acest dialog permanent si sincer il reveleaza in inima pe Dumnezeu Tatal, Hristos si Sfantul Duh.
Din acest motiv, oricat am medita si am calatori prin fel si fel de lumi astrale sau oricat de morali am fi, fara acest dialog, adevarul ramane in urma noastra. E ca si cum am spune ca morala tine de religiozitate si sufletul de credinta. Religiozitatea este in van atata timp cat credinta sufletului nu se manifesta…
Dummnezeu nu poate fi nici macar imaginat sau banuit cu o minte limitata intr-o adunatura de oase, avand in vedere ca Dumnezeu este nelimitat.Pana si adevarul suprem il percepem in parte. Din acest motiv nici un om de pe pamant oricat de sfant, luminat si revelat ar fi fost, nu a putut cuprinde intreg adevarul, nu l-a putut percepe in totalitate pe Dumnezeu.Si asta pentru ca omului ii este imposibil datorita limitarii lui intr-un cadru spiritual nelimitat, infinit. Nu l-a putut cuprinde nici Lucifer care era cel mai frumos si luminos inger din ceruri una dintre creatiile marete ale lui Dumnezeu. In momentul in care Lucifer a vrut sa cunoasca tainele creatiei si sa-l “descopere” in mintea lui pe Dumnezeu, dupa cum stim cum totii, a picat in dizgratie devenind diavol. In afara Sfintei Treimi, nimeni nu poate avea habar de intreaga minunatie a tainelor lui Dumnezeu.Si vorbim aici de ingeri, arhangheli, virtuti, puteri, heravimi, serafimi si toate cetele ingeresti….si acum ganditi-va la omul de pe pamant, acela sfant. Dar ce sa mai zici de noi, cei care bajbaim prin viata si incearcam sa scoatem capul la suprafata?! Putem intelege noi oare prin mintea noastra toate aceste lucruri marete?Sa ne uitam catre capatul acestei scari si sa vedem real unde ne situam noi ca oameni si de aici sa vedem si pretentiile pe care le avem in cunoastere…caci distanta asta si maretia ar trebui sa ne smereasca.
Din acest motiv, noi, Crestinii, sustinem ca Hristos este Calea, Adevarul si Viata, adevarul fiind revelat de Dumnezeu Fiul cel din Treime. Legea noua inseamna si legea revelata, de aceasta data direct de la sursa. Nu poti compara pe nimeni cu Dumnezeu insusi, cu Hristos, oricat de revelat a fost acel om. In concluzie adevarul nu s-a putut manifesta in toata splendoarea sa pana la venirea lui Hristos. Iar, eu daca cunosc acest lucru (vorbind pentru orice crestin) , sa nu tin cu dintii de adevarul pe care Dumnezeu mi l-a revelat? Brancovenii au dat dovada de acest lucru pana la capat si s-au sfintit.
Cel mai important este sa nu impui, sa nu vrei sa dovedesti ceva, sau sa nu obligi pe nimeni in nici un fel si chip cu credinta ta.Dovedeste-o practic, aplicat, pana la capat si oricine il va respecta pe Dumnezeul in care tu crezi.Asta este cel mai important! Daca L-ai descoperit, apara-ti adevarul pana la capat asa cum au facut si Brancovenii.Au tinut de sigiliul lor de crestini curati, au urmat verticalitatea sufletului, caci cea morala oricat de verticala ar fi, la un moment dat tot se indoaie putin.
Discutiile de convingere sunt doar o irosire de energie de multe ori angrenate de fel si fel de entitati energofage. In fata unui ateu niciodata nu ai argumenete care sa-l convinga si asta pentru ca problema nu este una de natura mentala ci sufleteasca. Si cel mai bun pansament este rugaciunea pentru sufletul lui.
Noi cu totii avem nevoie de pansamente si in noi cu totii exista acel doctor al rugaciunii care poate veghea asupra celor din jur.Ce minunatie ar fi ca tot omul sa se roage pentru seamanul sau, ce tesatura frumoasa ar fi aceasta lucrare a rugaciunii. Elibereaza energii uriase.
Trebuie sa lucram unii pentru altii asa cum si Hristos spunea :” Eu nu am venit ca sa mi se slujeasca ci sa slujesc” . Deci calea catre Dumnezeu este prin cel de langa tine si prin slujirea ta fata de el. Nu sunt povesti ci adevaruri pe care toate lumea le simte si le cunoaste in strafundul ei dar nu le accepta din mandrie.
Manifestarea ultra religioasa a unora sau discutiile incrancenate pe fel si fel de subiecte cu impunere si dictatorialism, chiar daca se afla si in sanul bisericii, nu trebuie sa ne departeze in nici un fel de credinta noastra reala si adevarata si nici de biserica. Lucrul ingerilor cazuti este sa te intoarca de la drumul catre Dumnezeu. Sfantul cuvios Andrei cel nebun pentru Hristos povestea ce vedea in spatele valului in biserica, cum incercau ingerii cazuti sa-I scoata din biserica pe oameni cu fel si fel de ganduri si impresii sa chiar stari de rau fizic.Nu uitati ca lupta nevazuta dintre aceste doua planuri se duce acolo unde este sursa de intoarcere catre Dumnezeu, acolo unde se afla lumina binecuvantata a Domnului pentru om, chit ca e vorba de Biserica, de manastire sau de alt loc in care sufletul se afla in comunicare cu Tatal.Cu cat este mai multa sfintenie cu atat ispita vine mai puternic si in forme mai dure.Sa nu uitam cazul multor sfinti, printre care si Iacov Talikis de la manastirea Sf David in Grecia care in urma posturilor si vietii dure pe care o ducea pentru eliberarea de sub robia patimilor si a pacatului in trup, diavolii ii apareau fizic in camera si-l luau la bataie intr-un asemenea mod incat il lasa imobilizat la pat saptamani intregi. Calugarii din manastire erau de-a dreptul socati sa-l vada pe batranel intrand in chilie sanatos si nevatamat ca dupa un timp sa-l descopere intins in pat plin de rani si lovituri serioase.Fericitul parinte povestea ca numai atunci cand aparea Sfanta Fecioara, diavolii dispareau.Puteti citi carte despre viata lui, este minunata!
Spun toate acestea pentru ca intr-o realitate mai concreta decat aceasta, in cea din spatele valului, exista o continuua influenta si lupta din partea ingerilor ce stau langa noi pe acest pamant cat traim in trup.Vorbesc si de cei intunecati cat si de cei de lumina. In viata Sf Cuvios Andrei cel nebun pentru Hristos sunt multe pasaje in care inainte vazatorul asista la discutiile dintre cei cazuti despre oamenii din jur.Asa a aflat de pilda, cum ca cel care merge in fata lui, boier de seama, va muri in trei zile.Cei intunecati mergeau in spatele boierului, erau vreo 2, 3 la numar, si vorbeau ce o sa spuna la judecata sufletului despre ispitele in care picase omul si despre dreptatea lor in fata faptelor omului.Abia asteptau sa moara boierul peste trei zile, cand ii venea sorocul. Astfel i-a spus sfantul despre toate greselile boierului, ca va muri in trei zile si sa se roage amarnic pentru iertarea pacatelor lui, ca la judecata de dupa moarte sa-l poata ajuta mai mult ingerii lui buni.Cu toate ca suna ca un basm pentru unii, realitatea este aceasta.
Deci apropierea cu adevarat de Dumnezeu…nu este asa…trilu rilu, cugetari si misticisme ci aplicat direct prin renuntarea la patemi si mandrie.Iar acest lucru nu poate fi sustinut real decat cu ajutorul Domnului, prin rugaciunea , nu cea comoda din pat, ci in genunchi. Pici de atatea ori in genunchi in fata oamenilor din jur prin fel si fel de imprejurari si sa nu pici in genunchi in fata celui ce te-a creat? Oricum, cand pici in genunchi, nu te astepta sa fie comod, nu va fi comod nici pentru cei ce te paraziteaza incontinuu si-ti vor pune piedici ca sa renunti cat mai repede.Important e sa sti asta dinainte. Si parintele Rafail Noica spunea ca in ultimul timp, din cauza vremurilor pe care le traim si al razboiului nevazut, calugarii au nevoie de timp pentru un acatist de trei ori mai mare decat aveau pana acum.Si asta din cauza ispitei marite.
In concluzie, nu renuntati la colaborarea cu Dumnezeu crezand ca prin propriile puteri va puteti mantui.Daca sunteti crestini, descalciti mai intai itele credintei in care sunteti botezati. Spun asta pentru ca multi ne avantam in a cunoaste mai mult alte religii si alte gandiri si moduri de a percepe lucrurile, fara ca macar sa avem cunoastere despre complexitatea credintei in care suntem botezati.Daca nu pornim cu o temelie, cu o structura, ne putem pierde foarte usor in toate impresiile din jur si mai ales in cele ale altor credinte cu alte moduri de gandire total diferite noua. Ca vorba aia, daca nu ai clasele 1-4 si cineva te convinge ca 2x2 egal cu 12 si tu de acolo incepi si le spui si altora la fel de nestiutori ca tine ca 2x2 egal cu 12, atunci nu faci decat sa o tii pe aratura!
Vad atata puritate in pruncul meu si in toti ceilalti copilasi din jurul meu, atat dezinterez, atata bucurie, atata incredere ca ceva il prinde chiar daca se loveste,atata dedicare si interes placut sufletului pentru tot din jur, ceva plapand si maret in acelasi timp, incat ma gandesc cat de minunat era omul inainte de caderea in pacat.Ce muzica minunata plutea inlauntrul lui. Si pruncii poarta o muzica a lor speciala, unica, un ritm ca forma a unei vibratii unice spirituale. Daca va separati de zgomotul exprimarii descoperiti o muzicalitate a copilui cu toate starile lui manifestate de tristete sau bucurie, de manifestare a personalitatii sau de obedienta in fata mamei , toate exprima muzica din sufletul lui.Si miunat este ca toti pruncii au aceasta muzica pura, curata, divina inlauntrul lor.
Pablo Neruda sfarsea cu un vers intr-un poem al sau : “ Doar rabdarea, rabdarea cuminte ne va face sa cucerim o fericire splendida.Totul depinde de cum o traim…”

La multi ani si sa treceti cu toate darurile si experientele folositoare catre 2011! Sa fiti sanatosi ca sa-i puteti bucura pe altii, sa fiti iubitori ca sa-i fericitii pe cei din jur si sa fiti blanzi ca sa aduceti pace tuturor si atunci sufletul sa va fie linistit!

La Multi Ani!

26 de comentarii:

 1. "In fata unui ateu niciodata nu ai argumente care sa-l convinga si asta pentru ca problema nu este una de natura mentala ci sufleteasca." - memorabil, asa este, de aceea ateului ii este cu neputinta sa priceapa. La fel sta si problematica dragostei de neam, un neam pe care este usor sa il hulim si pare greu, tot mai greu, nu neaparat sa il preaslavim, ci macar sa incetam a-l mai ponegri. Tocmai azi reflectam la aceasta idee si nu gasesc alt mod de a-mi argumenta pozitia, decat pornirea sufleteasca... si nu e lesne de explicat.
  Multumesc pentru articol!
  La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ai scris foarte mult, dar bine si inspirat. Prima eroare apare acolo cand spui ca Lucifer a cazut deoaredece a dorit sa-l cunoasca mai bine pe Dumnezeu. Nu, a cazut pt ca nu a mai vrut sa asculte de Dumnezeu si a vrut sa-si impuna vointa in fata Acestuia. Mai mult, se spune ca a vrut sa distruga ceea ce a creat. Iar Dumnezeu nu a fost de acord sa il lase sa isi distruga creaturile deoarece i-a spus ca tot prin puterea Lui a creat si ii apartin si le vrea in viata...
  Este chiar recomandat si sustinut de Dumnezeu sa cunoastem tainele Creatiei, si mai apoi ,daca ne ridicam suficient, chiar tainele Creatorului.
  Am mai spus Tatal vorbeste adesea direct prin Hristos si asa cum Tatal a spus "Eu sunt Cel ce sunt" tot Tatal spune "Eu sunt Calea Adevarul si Viata"
  Intr-adevar nu poti compara pe nimeni cu Dumnezeu dar Dumnezeu se poate manifesta prin cine vrea El si poate ridica mai sus decat oricine existent deja in creatie pe oricine, daca doreste. Caci tot ce exista este vehicul al Lui.
  Asadar trebuie sa evoluam cu aceasta constiinta ca suntem copiii Lui si copiii isi mostenesc intru-totul Parintele, desigur avand consideratie si iubire pentru intreaga ierarhie spirituala care este in fapt trupul manifestat al lui Dumnezeu. Ierarhia spirituala este scara spre Dumnezeu. O scara vie...

  RăspundețiȘtergere
 3. daca evolutia noastra sta in perfectionarea sufletului, a inteligentei de tip iubire, ce naste frumusete in jurul nostru , atunci culmea ateului este ca lupta impotriva evolutiei in care crede...

  RăspundețiȘtergere
 4. La muti ani Doru, Si oploaie de bucurii ,ca frumos mai scrii.....bunul Dumnezeu sa te binecuvinteze ,,,,,Amin...

  RăspundețiȘtergere
 5. La multi ani Doru, Dumnezeu sa te binecuvinteze, ca frumos mai scrii...

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce frumos!
  Cata frumusete in scrierea ta si in sufletul tau! Aveam nevoie de un imbold si uite-l!
  Multumesc si Dumnezeu sa-ti lumineze in continuare gandurile! La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 7. Draga Elmer, voi reveni cu un raspuns la toate cele ce ai scris in cateva zile.Ai dreptate in anumite lucruri chiar fara ca tu sa sti asta.E probabil ca adevarul, in cazul tau, sa se ascunda in spatele adevarurile pe care tu le crezi si care sunt pierzatoare. E un truc din lumea nevazuta foarte bine pus la punct. Si da, filocalia il explica foarte bine.Citeste talcuirile Avvei Isaia la filocalie, un mare traitor filocalic(pe care vad ca ii apreciezi) care explica trucul asta.Voi reveni cu mai multe detalii.Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 8. Niciodata citind Biblia nu am avut sentimentul ca ar fi vorba de ceva speculativ,dincontra am simtit o curatenie impecabila si o claritudine de cristal in scrierile Ei.
  Nu acelasi lucru l-as putea mentiona despre o gramada de teorii religioase,spirituale moderne, stiintifice,psiho-paranormale....si multe altele asemenea pretentios-pretioase si sofisticate de astazi in care SIMT pregnant latura speculativa si impostura deseori manate de superbia sinelui egoist si trufas,oportunist si avid materialist ori de amorul decadent al autorilor pentru jocul in sine spectacular si "artistic"condimentat de cuvinte.

  PS:Vorba cuiva..."prefer sa ma judece Dumnezeu decat oamenii"

  RăspundețiȘtergere
 9. Oameni buni (adica Doru si Elmer) sunteti fantastici!Fiecare pentru felul lui de a fi, a crede si evident a scrie! Chiar m-ati facut sa mai gandesc un pic, ceea ce e o victorie pe ziua de azi, mai ales ca am ajuns pe acest blog mai mult din intamplare.
  Oricum, Elmer, inainte de a te razboi cu religiile si dogmele si preotii, ai incercat sa te gandesti ca pana una alta, asta le e meseria? Si ei, ca si noi sunt oameni care merg la serviciu, au o fisa a postului ( :)) ) primesc un salariu si isi fac meseria asa cum cred si pot ei mai bine. M-am intrebat si eu de multe ori daca e in regula sa merg la biserica si sa ma inchin si sa sarut niste "bucati de lemn cu poze" si daca poate nu ar fi mai corect sa ma duc intr-o padure si sa sarut un copac (in fond, ala sigur e creatia lui Dumnezeu). Am luat o mica pauza si in timp ce fumam o tigara am incercat sa ma gandesc mai bine la ce e o icoana...O icoana e o reprezentare a lui Christos, asa cum si l-a imaginat mintea unui artist. Un artist care e un om, ca noi ceilalti, inzestrat de Dumnezeu cu darul picturii. Un om care a petrecut ore/zile/nopti si cu migala si stradanie a creat ceva cu care sa isi bucure semenii. Si de pe urma acelui ceva a primit un banut cu care si-a cumparat o paine. Daca nu ar fi existat o biserica sau o casa care sa gazduiasca acea icoana, proababil ar fi trebuit sa incerce sa faca altceva pentru a avea acea paine, si daca nu i-ar fi reusit, ar fi trebuit sa ajunga sa cerseasca (asa cum multi altii o fac cu succes). La fel si preotii si toti ceilalti slujitori ai bisericii. Poate nu toti au avut inclinatii sa devina ingineri sau arhitecti. Pana la urma, religia este si ea o meserie, in vremurile noastre. Acea constructie faraonica de care pomenea Elmer, acea Catedrala a Mantuirii Neamului, sunt de acord ca ne costa, sunt de acord ca la o prima vedere, poate ca nu era momentul, dar v-ati gandit cati oameni vor munci la ea? Cati muncitori, soferi de basculante vor aduce un salariu acasa? Cati alti oameni din firmele de materiale de constructii si cati altii din fabricile de materiale se bucura ca au un contract si ca vor primi niste bani. Stiu, poate ceea ce spun eu are aroma comunista, dar credeti-ma ca nu asta a fost intentia. Desigur, sunt si niste mari nenorociti care se vor imbogati de pe seama acestei mega afaceri, dar pe langa ei, mult mai multi isi vor asigura doar traiul. Si eu cred ca asta e bine. Sa ai bani de o paine inseamna sa nu furi, sa nu cersesti sau mai rau sa omori pentru a avea ce manca. Inseamna sa traiesti cinstit, conform celor cateva reguli care se regasesc in toate religiile. Sa te duci acasa sa iti imbratisezi familia si sa multumesti Dumnezeului tau, oricare ar fi el ca in jurul tau e liniste si ca ai ce manca si unde te adaposti. Asta inseamna sa faci sistemul sa mearga si viata sa continue.. Asa cum e ea, aparent nedreapta, aparent dura pentru unii si prea blanda pentru altii, dar important e ca viata sa mearga mai departe. Asta e ceea ce cred eu. Dumnezeul e Unul, restul e politica. Fiecare Il vedem si Il intelegem asa cum putem.
  Pana una alta, marea mea rugaminte ar fi daca am putea sa devenim cu totii un pic mai atenti, atunci cand mergem pe strada (cu masina sau pe jos), atunci cand bagam ceva in priza sau dam drumul la gaze. Stirile de la TV de la sfarsitul anului trecut m-au umplut de tristete. Ma intrebam daca am sa aud si eu vreodata ca e liniste, nu s-a mai zdrobit nimeni de stalpi, nu s-a mai intoxicat nimeni cu fum de ciuperci etnice si nici nu s-a mai injughiat nimeni la colt de strada.

  RăspundețiȘtergere
 10. Minunat articol (dar să nu te trufeşti:p)! era de aşteptat să stârnească reacţii, aghiuţă e mereu online:)).
  Domnul să te aibă în pază şi să te lumineze!

  RăspundețiȘtergere
 11. Iti multumesc, acest articol este cel mai frumos cadou pe care mi l-ai putut face.

  RăspundețiȘtergere
 12. elmer! pari un pic cam frustrat, ar trebui sa te linistesti ca nu te impinge nimeni in camera de gazare( ca tot facu-i referire la nazism) nu te obliga nimeni sa fi de acord cu invataturile crestine, ai destula libertate sa te faci actor porno (daca sexul este tot ceea ce iubesti) ai destula libertate sa fi incestuos, ai destula libertate sa fi sadic sau masochist, ai foarte multe libertati, de fapt esti liber sa fi orice vrea imaginatia si placerea ta, singura problema care sta intre tine si visul tau este plata acestor libertati si aici pretul variaza de la simple dureri pana la libertatea insasi sau viata, ei bine multi oameni (inspirati de invataturile lui Hristos) au ales sa nu aibe atat de multe libertati, de aceea au apelat la niste legi care sa le pastreze integritatea si sa poata admira si iubi viata pana cand Dumnezeu va considera de cuviinta ca e destul pt ei. Daca si urmasi nostri vor dori sa fie la fel ca ei, atunci stiu sigur ca specia noastra va domni pe acest pamant mult si bine, daca insa vor alege sa fie liberi fara legile morale mostenite de biserica, atunci cred ca omenirea nu are nici o sansa de supravietuire sau de evolutie... oricum cred ca esti constient ca pledoaria ta in apararea diavolului ( care se refera mai mult la forma unei energi distructive decat la insemnatatea reala a cuvantului care il cunosti)nu are nici o sansa de izbanda in a "jigni" cumva inima vreounui credincios, ci din contra

  RăspundețiȘtergere
 13. Ce are de a face Elmer cruzimea pe care noi am sadit-o inca de la Cain si Abel incoace,tocmai pentru ca ni s-a oferit libertatea exprimarii,(altfel l-am fi acuzat pe Dumnezeu de dictatura),cu spiritul Bibliei luata ca un tot organic,complex care fireste presupune ceva mai mult decat o analiza literara,bucherista.Cere mult timp,pasiune,suflet si har...nu crezi?
  Cu mintea daca vrei sa demonstrezi ceva,poti demonstra orice,inclusiv ca Dumnezeu nu exista,ca Biblia este(nici nu indraznesc sa scriu aici ce ai scris).Orice teza devine lesne pentru tine antiteza,orice sentiment simplu,sincer devine se pare ,indoiala,frustrare,revolta,insa daca iti deschizi inima,lepadandu-te de sinele ala teribil de orgolios si trufas,vei afla cate ceva cu siguranta din ceea ce Iisus insusi doreste sa-ti transmita.Altminteri singurul ignorant esti chiar tu.
  Iei din text si duci afirmatiile usor in alt context,judeci fragmentar manat de oarba manie de moment,rastalmacesti asa cum vrei tu lucrurile,selectand ceea ce iti convine tie,caci ti-ai creat o ideologie personala imbatabila de genul"pe aici nu se trece!!!".
  Si apoi nu stiai ca logica divina din principiu nu se intersecteaza cu cea omeneasca?Chiar si cruzimea"cu voia Domnului"crezi ca nu are o justificare,si apoi avem noi creaturile dreptul sa cerem socoteala Creatorului?Vb lui Tutea:"cum sa fie domnilor creatura Creator?" Da ,desigur este valabil atunci cand ne credem dumnezei,inspita luciferica,probata chiar de o gramada de asemenea teorii religioase ce au inundat astazi piata publicatiilor de carte.

  Incearca te rog sa nu-i mai cataloghezi pe altii asa pe nepusa masa cum spune o vorba,in fond nu avem nimic de impartit,vezi de viata,inima si destinul tau personal,cauta cu rabdare si chibzuinta sa-ti inmulteste talantii ce ti-au fost dati si ajusteaza din trufie cand iti da tarcoale.
  Un exemplu:Blaise Pascal,mare fizician si mai cu seama considerat unul dintre cele mai mari spirite ale Frantei, constient de intelectul deosebit si mandria sinelui,isi confectionase o centura cu spini in interior,pentru ca ori de cate ori era tentat sa "se impaneze de mandrie" sa se opinteasca in spinii cesteia ca sa-si revina mai degraba in fire!!!

  ...si inca un text ce nu a incaput aici...

  RăspundețiȘtergere
 14. ... mi-a placut foarte mult parabola pe care ai postat-o,cand am citit-o am simtit un alt Elmer decat cel de dinainte dupa cum ai scris.De ce? pentru ca am simtit glasul inimii mai cu seama,mintea ta cucernica,patimasa,trufasa s-a supus acesteia,si nu am sa continui aici ideea,pentru ca stiu ca tot nu-ti va fi pe plac....doar am incercat sa schitez un zambet.
  Nici eu nu sunt de acord domnule cu ortodoxia in multe privinte,insa cu inima simt ca exista in ea si anumite virtuti deosebite pe care mari parinti,adevarati duhovnici precum Galeriu,Staniloaia,Steinhart,le-au transmis prin cuvantarile si cartile lor.Cat despre vehementa afisata fata de "lalaiala" bizantina sau iconografie,chiar te rog sa intrebi ceva muzicieni buni si pictori iconari la ce nivel valoric,artistic-spiritual de exceptie se situeaza.Ele insele ca valoare reprezinta un garant al valorii ideologiei crestine ortodoxe.Asta pentru ca arta traduce sensuri si semnificatii subtile,chiar si fara a fi vorba de o intentie declarata ori un fapt constient din partea artistului.Vezi iarasi filmele lui Tarkovski,Andrei Rubliov,Solaris,Calauza,etc...Dumnezeu lucreaza cert Elmer prin anumiti oameni,ne ofera modele autentice,ce tot ai atat cu popa,capra,biserica care a facut nu stiu ce,etc
  Apoi,pentru adevarul spuselor din Biblie,pentru credinta in Hristos,au marturisit chiar si cu pretul vietii lor primii crestini atat de prigoniti si vanati de romani, desigur sfintii apostoli si parinti,si multi altii,gandeste-te la sacrificiul asumat si tenacitatea lor de a indura pedepse teribile,citeste-le viata,insemnarile...citeste Corintenii a doua scrisoare a lui Pavel,capitolul despre dragoste si bunurile ei,nu exista in toata literatura mondiala un text mai emotionat despre iubire care sa umple acel gol dureros al inimii,nu e vb de exprimare artistica ,e ceva mai mult, e HAR APARTE,chiar nu simti distinctia?...este nu doar sentimentul meu,ci si a multor scriitori de marca,ori mari cititori de carte.....

  In rest...faptele noastre sa vorbeasca,caci sunt atatea drame si suferinte teribile in lumea asta!

  Pace tuturor si o inima mai incapatoare!

  RăspundețiȘtergere
 15. Am uitat ceva fr important de mentionat:te intrebi Elmer de ce Iisus nu a scris,ti se pare chiar de neacceptat probabil(mai cunosc pe cineva care a tunat pe tema asta intr-o emisiune otv).In primul rand ca nota generala,nu cred ca Cineva nevinovat care a indurat atata umilinta,lovituri si batjocura crunta pe drumul Golgotei,iar apoi traind agonia
  crucificarii, ,sa-ti dea tie sau altora socoteala pentru asa ceva.Intrebari de genul de ce Iisus? ...mi se par absolut prostesti,nu a marturisit oare suficient si a vorbit pe intelesul tuturor?!
  Acum revenind la subiect,ce te mira,Iisus este chiar profetul real,viu,autentic care traieste prezent printre oameni,le cunoaste lipsurile,mizeria ,suferintele,cineaza cu ei,este in mijlocul lor ascultandu-i,vorbindu-le simplu,direct,nepretentios,omeneste...spre deosebire de alti profeti din alte religii care au trait bine mersi in tihna unui loc curat si linistit,meditand,scriind si prorocind pana la adanci batraneti cu toate onorurile de rigoare.Ce vrei mai uman,mai bun decat atat?
  Aceeasi cale directa a urmat-o si unul dintre cei mai vestiti ganditori ai Greciei antice:Socrate!!!,nu a scris fiind ca si Iisus exponentul mesajului revelatoriu direct,oral transmis pe care mai apoi discipolii au avut menirea de a-l mentiona in scrieri.
  Scuza-ma dar chiar nu ai lectura crestina necesara,te hazardezi in afirmatii chiar grave si e pacat,cauta cu inima si nu te lasa inraurit de anumiti autori pretinsi initiati sau mari cunoscatori,ce-si numara publicatiile si contabilizeaza castigurile.
  Chiar nu simti ispita,momeala,chiar Biblia semnaleaza despre aceasta categorie.


  Toate cele bune si de folos!

  RăspundețiȘtergere
 16. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 17. :))))) am fost agresiv???... elmer frate, eu cred ca tu ai probleme ce tin de o mandrie exagerata

  RăspundețiȘtergere
 18. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 22. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 23. Daca extragi un om dintr-o perioada si il aduci in prezent omul o sa afirme ca ceea ce vede, percepe, prin simturile pe care le are, este lucru diavolesc. Si este tot om. Dar ca sa vorbesti despre cineva in lipsa lui nu este decit natura mirsava a omului. Cind spui dumnezeu vorbesti de incarnarea lui dumnezeu pe pamint. Ai dat deja o forma a conceptului. Nici un om nu ar recunoaste ca este un experiment si atit, indiferent ca ai vorbii si lai pune in fata laboratorului. Modul de inregistrare a informatiei in adn-ul uman se face comparativ cu modul de programare al caculatoarelor. Limbajul de programare avind toate elementele de intrare iesire cit si algoritmii necesari. Structural vorbind omul are doua formatiuni cerebrale, una veche reptiliana si alta, adaugata, formata din doua etmisfere. Partea intunecata a orcarui om se afla ca locatie in prima structura iar partea luminoasa, ce s-a dorit mai elevata, in cea de a doua stuctura. Prin natura constructiva a omului, omul nu va putea depasii niciodata dualitatea existentiala cauza-efect. Lumea are un inceput si va avea si un sfirsit. Numai atunci spiritele vor fi eliberate de inchisoarea genetica numita om si care inconstientii o numesc creatie.

  RăspundețiȘtergere
 24. Sunt de acord cu multe din cele spuse in articolul tau, in special cu inceputul : „Cea mai gresita imagine pe care omul o poate avea in minte este Dumnezeu”, spunea in urma cu cateva decenii sfantul parinte Arsenie Boca.


  La fel orice religie, inclusiv religia in care am fost botezati, nu reuseste sa-l descrie pe Dumnezeu, care nu poate fi cuprins in cuvinte. Chiar daca Iisus Hristos a stiut sa-l descrie pe Dumnezeu cei care au preluat stiinta Sa si au transmis-o mai departe nu au putut sa o cuprinda in cuvintele lor, chiar daca au fost sfinti sau luminati. De aceea au si aparut atatea religii, care surprind partial adevarul.

  Aceasta idee rezulta si din articolul tau.Citez :
  "Dummnezeu nu poate fi nici macar imaginat sau banuit cu o minte limitata intr-o adunatura de oase, avand in vedere ca Dumnezeu este nelimitat.Pana si adevarul suprem il percepem in parte. Din acest motiv nici un om de pe pamant oricat de sfant, luminat si revelat ar fi fost, nu a putut cuprinde intreg adevarul, nu l-a putut percepe in totalitate pe Dumnezeu."

  Noi putem doar sa-l simtim pe Dumnezeu, in mai multe moduri ; ca Lumina, Sunet, Pace, Calm, Iubire, Bucurie, Intelepciune si Putere.

  Ce este sigur, este ca nu trebuie sa ne temem de Dumnezeu, intrucat Dumnezeu nu ne vrea raul, raul ni-l facem noi prin pacat, adica deviind de la legea lui Dumnezeu. Trebuie sa ne temem de pacat, de faptele noastre. Iar cererea de iertare este primita cand o faci din suflet,chiar daca nu cazi in genunchi, depunand efort spiritual personal si constientizand dorinta de a nu repeta pacatul. Nu este primita cand o faci formal si superficial, chiar daca o faci in fata unui sfant,in genunchi, duminica de duminica, iar la iesirea din biserica repeti pacatul.

  A incerca sa iei "singur liftul catre Dumnezeu" este la fel de periculos sau nepericulos cu a "te lasa condus cu liftul de o anumita biserica sau secta ". Numai oameni superficiali cred ca "singura cale corecta este calea mea - toate celelalte sunt false".
  Exista multe biserici si secte, credinte si convingeri, dar un singur Dumnezeu. Adevarul este unic si absolut. Dumnezeu exista. Noi in limitarea noastra il percepem insa partial si relativ. De altfel ar trebui sa citez din nou din articolul tau.

  De aceea, pe orice cale am alege sa mergem, aceasta poate fi mai buna sau mai putin buna.Important este, indiferent de calea pe care am ales sa mergem, sa facem efortul spiritual si faptic, personal, de a cauta adevarul si calea corecta. Un preot sau chiar un sfant nu poate sa-ti arate calea daca nu faci efortul sa o vezi, daca nu te uiti cand ti-o arata, daca atunci cand iti vorbeste gandul tau este in alta parte. Iisus Hristos nu a adus pe cale cea buna decat pe cei care au facut efortul sa il inteleaga, desi a vorbit multor oameni.

  Este important sa facem efortul de a deosebi binele de rau si de a cauta calea corecta.

  Cum putem deosebi binele de rau ? Tot ceea ce poate perturba pacea interioara sau produce neliniste si frica este rau. (Ex. hotia, necinstea, munca insuficienta, ura, viciul, mania,crima samd, cu alte cuvinte tot ceea ce este descris de religie ca pacat, ne tulbura pacea interioara si este rau).

  Este clar ca daca, ascultand ceea ce-ti spune preotul in biserica ta si aplicand acestea in viata ta, nu-ti simti perturbata pacea interioara te afli la biserica corecta. La fel este si cand, in urma efortului personal de a deosebi binele de rau, faptele tale te fac sa atingi pacea interioara. Inseamna ca te afli pe calea cea buna.

  Nu trebuie sa fiti de acord cu mine, alegeti calea care va da pacea interioara - este cea buna.
  Sunt mai multe cai si toate sunt bune,daca nu ne perturba pacea interioara, deoarece asa cum spune citatul din articolul tau, noi avem o minte limitata iar Dumnezeu este nelimitat.

  RăspundețiȘtergere
 25. Majoritatea religiilor au fost create in scopul manipularii in masa.Acest lucru a fost posibil prin infiltrarea fricii in evolutia omenirii.
  Atat Dumnezeu cat si Diavolul sunt in noi. Noi suntem si una si alta. Socoteala ne-o dam noua insine in aceasta viata sau in urmatoarele
  Dumnezeu nu ne judeca. Dumnezeu nu catalogheaza lumea in bine si rau. Aceasta paradigma dualista este specifica existentei noastre.
  Suntem intr-o etapa de trezire si cred ca ce a zis Arsenia Boca este un mare adevar dar dupa parerea mea umila, nu cred ca are legatura cu tot ce s-a discutat aici.
  Va doresc sa va regasiti libertatea !

  RăspundețiȘtergere
 26. Ce mici si neputinciosi suntem in fata lui Dumnezeu............! da , e adevarat ca daca incepi sa te apropii de Dumnezeu prin post si rugaciune vin o gramada de ispite....le-am trait si eu si inca le traiesc. Te felicit Doru Bem .........., superb .

  RăspundețiȘtergere