joi, 13 mai 2010

Lumea Pierduta A Vechii Europe


Multumiri Cristinei pentru informatiile transmise prin email!

Expoziţia de la New York s-a bucurat de un real succes.

După un periplu la New York, cea mai valoroasă colecţie de obiecte arheologice din România va fi prezentată la Ashmolean Museum of Art al Universităţii Oxford. Gânditorul de la Hamangia şi perechea sa, precum şi alte obiecte inedite, printre care un fluier din neolitic descoperit la Hârşova fac parte din expoziţie.
Expoziţia „The Lost World of Old Europe” prezintă - în premieră în Marea Britanie - 175 de piese arheologice de valoare excepţională, datând din perioada neo-eneolitică, din colecţiile a 19 muzee româneşti. Printre acestea se numără şi Muzeul Constanţa, deţinătorul unei valoaroase colecţii de obiecte neolitice.
„Vasele din ceramică pictată, straniile figurine sculptate preponderent feminine, ornamentele de aur și din cupru și, nu în ultimul rând, emblematicul Gânditor de la Hamangia, unul dintre cele mai celebre obiecte de artă din Europa preistorică, sunt dovada incontestabilă a faptului că, mult înainte de Egipt și Mesopotamia, spațiul danubiano carpatic pontic a fost unul dintre cele mai sofisticate leagăne de civilizație preistorică“, a declarat Nicolae Dragomir Popovici, director al secției Arheologie din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României.

Expoziţia se va deschide pe data de 18 mai.

Statueta Gânditorul de la Hamangia este înscrisă în lista UNESCO a celor mai importante zece artefacte ale culturii mondiale. Descoperită la Cernavodă în anul 1956, statueta aparţine Culturii Hamangia, prima civilizaţie apărută la Marea Negră, datând din mileniul VI î.Hr. Gânditorul şi Femeia şezând sunt evaluate la o sumă cuprinsă între 1 şi 5 milioane de dolari.

De asemenea, un al obiect inedit care a fost prezentat la New York şi va ajunge acum în Anglia este cel mai vechi instrument de suflat din România, descoperit la Hârșova. A fost folosit în urmă cu șapte milenii, dar funcționează și astăzi.

16 comentarii:

 1. CRISTOS S-A INALTAT!
  Sa aveti parte domnulu Doru Bem de o zi binecuvintata.

  RăspundețiȘtergere
 2. Adevarat ca S-a Inaltat! Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 3. Hristos s-a Inaltat!

  ...“the objects were part of a halo of mysteries, an ensemble of beliefs and myths...” scria atat de frumos The New York Times :)

  http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/
  01arch.html?_r=1

  RăspundețiȘtergere
 4. poate asa o sa inceapa si vestul sa recunoasca valoarea culturii vechi de pe pamintul nostru

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna ziua, am o intrebare si nu vine dintr-o intentie negativa, dimpotriva, doar curiozitatea faptului ca am observat si stiu ca pot fi multi care pot interpreta eronat si atunci ar fi foarte potrivita aici o explicatie sau o argumentare, de ce aveti ca simbol al grupului Paracelsus- pentagrama...si nu steaua lui David, de exemplu, sau Crucea sau alt simbol ...avand in vedere semnificatia mistica oarecum controversata si utilizarea frecventa a pentagramei de catre grupuri oculte sataniste, nu e oarecum nepotrivita alegerea, grupul d-voastra avand o atitudine declarat total pozitiva si de indreptare spre lumina a celor ce simt aceasta chemare? exista, de asemenea, si alte simboluri in jurul pentagramei propriu-zise, dar totusi, de ce tocmai pentagrama? va multumesc foarte mult si sa nu va fie cu suparare intrebare, este adresata tocmai pentru a clarifica intr-un fel oarecarele dubii sau semne de intrebare ce pot aparea pe parcurs. Cu stima si multumiri pentru tot sprijinul pe care il oferiti , cu tot sufletul, celor ce va solicita ajutorul!

  RăspundețiȘtergere
 6. Credinta e esenta a ceea ce suntem,dar trebuie si inteleasa, de multe ori este inteleasa si aplicata prost voit uneori nevoit alteori, am sa dau un mic exemplu:

  Sun Tzu spunea: "Daca nu-i poti convinge, umple-i de confuzie"

  Si incepem cu un exemplu general ce poate fi aplicat oriunde:

  Un barbat era banuit pentru nu stiu ce mare nelegiuire. Dus in fata imparatului, sunt prezentate faptele, care il incriminau, el neputandu-si dovedi nevinovatia. Ca urmare imparatul dicteaza verdictul:

  SA SE IERTE NU SE POATE, SA SE CONDAMNE LA MOARTE!
  Un intelept de la curte, stiind ca individul era nevinovat, doar prin mutarea unei virgule a reusit sa il salveze pe barbat:

  SA SE IERTE, NU SE POATE SA SE CONDAMNE LA MOARTE!

  Daca doar printr-o simpla virgula nevinovata se poate modifica asa de mult sensul, imaginati-va ce multe pot fi modificate de schimbarea intelesului unor cuvinte sau traducerea gresita, cu intentie sau nu, sau prin eliminarea din text a unor cuvinte sau fraze.
  Biblia a tot fost ciuntită de-a lungul timpului, ajustată, şlefuită, tradusă în fel şi chip, părţi sau chiar evanghelii scoase din ea (vezi evangheliile apocrife) în funcţie de interesele politice de moment sau de directia pe care se dorea data constiintelor maselor pe termen lung.

  Daca autorul blogului imi va permite voi continua si cu exemple mult mai concrete de data asta direct din Biblie, evident daca nu doreste sa ma cenzureze asa cum altii o fac , eu nu am blog si nici nu ma gandesc sa imi fac dar cred ca cineva trebuie uneori sa ne mai si traga de urechi.

  Pace , lumina si iubire !

  RăspundețiȘtergere
 7. Mai intai si intai Biblia trebuie traita si dupa aia pot veni si comentariile.Iaca, parintele Arsenie Boca, un om mai mult decat destupat si anume chiar un traitor si un vazator in duh, nu a spus asa ceva ci chiar din contra.Pe cine sa cred? Pe un traitor sau pe un mentalist? Dar ce legatura are ganditorul de la Hamangia cu Biblia?

  RăspundețiȘtergere
 8. transmit si eu pe un post tvr aceste info despre expozitia de la oxford. mihaela

  RăspundețiȘtergere
 9. ma bucur sa aud ca ne este promovata veche cultura..cultura stramosilor nostri!!sper ca noi romanii sa ieism diin aceasta ignoranta..sa nu ne mai credem atat de inferiori altor popoare!!stramosii nostrii nu au fost niste salbatici batari...ba dimpotriva!!

  RăspundețiȘtergere
 10. Doru, nu-mi spui cand e ziua lui Oreste ca sa-i transmit "la multi ani"? PLZ!:P Mersi!}{

  RăspundețiȘtergere
 11. Pe unde tot umbli Doru de nu mai postezi nimic ?! Ne e dor de vorbele tale ! :)
  Visubi

  RăspundețiȘtergere
 12. Doru ne este dor de tine si articolele tale. Pe unde esti?Comunica cu noi.

  RăspundețiȘtergere
 13. Buna seara Doru

  Tu citesti ce iti scrie lumea?M-am uitat din curiozitate si vad ca nu ai rasp.din 2010 celor care ti-au scris.Ai citit ce ti-am scris a seara ?Ti-am trimis aceasta info.pt.ca te consider fratele meu spiritual.In zilele urmatoare am sa ma uit daca imi rasp.pt ca ori cum eu nu prea stau pe internet din anumite motive mai mult meditez de cat sa stau pe net,iar daca nu imi vei rasp.oricum iti voi trimite ziua si data conferintei,si cred ca ar fi pacat sa nu vi la aceasta conferinta care este intitulata Agharta pt.ca asa te vei redescoperi pe tine.Dintre cei pe care ai cunosc si am multi prieteni spirituali tu esti unu din fiintele de pe alta cale spirituala care are rezonantele cu lume aceea deaceea eu ti-am scris.Sper sa fi suficient de deschis asa cum ar trebui sa fie toti fratii mei spirituali intrun schimb inforamational cu mine .Chiar daca nu ma cunosti sincer punadu-ma si eu in locul tau asi avea rezerve sa raspund imediat cuiva dar dincolo de cuvintele noastre exista acea comunicare energetica care exista intre fiintele care au un alt nivel de costiinta si in acest mod poti simti clar brasandute pe mine chiar daca nu ma cunosti si an acest mod poti simti clar daca merita sa ma cunosti ca o sora spiritual si sa vii la aceasta conferinta.Pace tie si o noapte cat mai spirituala.Cristina

  RăspundețiȘtergere