sâmbătă, 17 aprilie 2010

Miracolul Sfintei Lumini de la IerusalimO mare minune nu inceteaza sa se faca cunoscuta de mai bine de 1500 de ani! Zeci de mii de oameni au povestit pe parcursul timpului minunea sfintei lumini ce singura se aprinde in interiorul sfantului mormant de la Ierusalim cat si la cei cu credinta adevarata care asteapta in exteriorul bisericii cu lumanari in mana.Romanii au avut ocazia sa afle despre ceremonia focului sacru din cartea parintelui Iosif Trifa “ Pe urmele mantuitorului “ dupa un pelerinaj la locurile sfinte din anul 1925.O alta marturie este cea a parintelui Cleopa (in cartea “Pelerinul Roman “) care a fost la sfantul mormant in anul 1975 cat si cea a parintelui Constantin Galeriu ( cartea “Duhovnici romani in dialog cu tinerii”) din anul 1993 si multe alte mii de marturisiri ale romanilor care au participat la slujba Invierii de la mormantul Sfant.
Multi au incercat sa desfiinteze cu fel si fel de argumente si povesti aceasta minune a crestinitatii, dar , aprinderea spontana a lumanarilor din mana credinciosilor nu a putut-o explica nimeni! Chiar si in cadrul simpozioanelor de parapsihologie din interiorul armatei s-a dezbatut problema aprinderii sfintei lumini incercand sa analizeze stiintific miracolul , fiind descris de ei drept fenomen globular.
Primele relatari despre Sfanta Lumina de la mormantul Mantuitorului nostru dateaza undeva in jurul secolului IV d.h. Nu putini au fost cei care au istorisit cu lux de amanunte momentul sfant in care “ lumina invierii “ s-a pogorat pe pamant.
Egeria, o călugăriţă spaniolă, a fost martoră şi a relatat în documente evenimentele Săptămânii Mari şi ale Sfintei Lumini din Ierusalimul anului 384.
Sfântul Ioan Damaschin (675-749), în opera sa poetică, face referire clară la Sfânta Lumină.
Barnard, un călugăr occidental, scrie în lucrarea sa Itinerar că a fost martor al Luminii Sfinte în anul 870.
Ahmed ibn al-Kassa, un jurist arab († 936), face una din primele referiri la proprietăţile miraculoase ale Sfintei Lumini: „Deşi e aprinsă, lumânarea nu te arde”.


Papa Urban al II-lea, în anul 1095, cu un an înaintea celei dintâi mari cruciade pentru eliberarea Locurilor Sfinte, pomeneşte într-un discurs scris că, la Ierusalim, în Vinerea Patimilor „toate luminile din Sfântul Mormânt şi dimprejur, care au fost stinse, se reaprind la poruncă divină”.
Patriarhul Perchezitionat
La ora 13.00, la Altarul grecesc se săvârşeşte Vecernia, care durează până la aproximativ ora 14.00. După terminarea vecerniei, patriarhul înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, iar apoi se dezbracă de veşmintele arhiereşti, rămânând doar în stihar (o panza alba). Este controlat riguros de către poliţiştii evrei ca nu cumva să deţină vreo sursă de foc, brichetă, chibrit etc. La această percheziţie asistă şi reprezentanţi din partea musulmanilor, catolicilor, iudeilor, copţi, armeni şi alţii. După ce este controlat, se rupe sigiliul de pe uşă, iar patriarhul intră înăuntru cu un musulman, care îl supraveghează neîntrerupt. Pe Sfântul Mormânt se află presărată vată din Vinerea de după Prohod. Pe această vată se lasă de la sine o umezeală, ca un fel de rouă, şi patriarhul, sub supravegherea musulmanului, se aşază în genunchi şi se roagă lui Dumnezeu să trimită din Cer Lumina. Sfânta Lumină vine diferit de la an la an şi aprinde vata umezită de pe Mormânt. După ce vata s-a aprins, patriarhul o ia cu mâinile şi o pune în două cupe, pe care le dă diaconilor să le ducă în Sfântul Altar, iar el aprinde, din acea vată, două mănunchiuri mari de lumânări şi iese împreună cu musulmanul afară din Sfântul Mormânt, dându-le Lumina celor prezenţi acolo. Autorităţile locale controlează încăperea în care se află Sfântul Mormânt de vineri, după slujba prohodului, când se presară vata, ca nu cumva să existe înăuntru vreo sursă de foc. După ce se termină de controlat fiecare colţişor, uşa se sigilează şi nimeni nu mai are acces înăuntru până după Vecernia din Sâmbăta Mare, când intră patriarhul împreună cu musulmanul care-l supraveghează. Am uitat sa spun ca toate candelele si lumanarile din interiorul bisericii si Sfantului Mormant sunt stinse ca nu cumva cineva sa “fraudeze” aprinderea Sfintei Lumini.
Dar miracolul nu se produce numai in interiorul mormantului ci si in afara sa.Multi povestesc cum au vazut venind din cer ori bulgari de lumina, coloane de lumina, sau lumina sub forma de fulger aprinzand mai multe lumanari de-o data.Toti cei care se duc de pastele Ortodox la sfantul mormant povestesc ca focul lumanarii nu arde timp de vreo 3 minute.Multi s-au fotografiat si au inregistrat video cum isi “spala” fata cu acest foc divin fara sa le ia foc nici macar parul.
Marturii ale pelerinilor
“Una dintre putinele minuni care au loc, in fiecare an, in zilele noastre este aceea a aratarii Sfintei Lumini la Sfintul Mormint in noaptea de Inviere, adica a acelei lumini neaprinse de mina omeneasca. Asupra acestui lucru exista numeroase marturii, sute si sute de credinciosi fiind prezenti in momentul cind, in noaptea Invierii lui Hristos, lumineaza pe pamint pentru citeva clipe un foc nematerial, o lumina care poate fi tinuta in mina fara a te arde.” Ieromonah Petroniu TANASE
Schitul Prodromu, Muntele Athos
“Cand a fost parintele Petroniu la Sf. Mormant, Sfanta Lumina a venit asa: Cand s-a facut rugaciunea pentru Sfanta Lumina, deodata a venit un stalp de foc si s-a speriat toata lumea, a venit deasupra Sf. Mormant s-a despicat in 3, un stalp de foc a mers la Golgota, unul la Mormantul Domnului si unul la Biserica Sf. Invieri. In trei stalpi s-a facut Lumina aceasta, caci nu vine in fiecare an la fel, aici sunt taine mari. De aici, ar trebui catolicii sa se intoarca la Pastile ortodoxe, dovada adevarului: Sfanta Lumina! Catolicii trebuie sa se intoarca la ortodoxia credintei, caci au facut mare greseala cand au modificat data Pastilor, dupa voia lor si nu dupa voia lui Dumnezeu. Iata o minune, care de 2000 de ani se tot repeta, dovada Invierii sigure a lui Iisus Hristos. Dar ce sa spuna sectarii, ca ei n-au nici Pasti, nici Craciun, toate le fura de la ortodocsi? Ortodoxia este singura credinta mantuitoare, care il mantuie pe omul creat de Dumnezeu!” Parintele Cleopa Ilie
Iata ce marturiseste patriarhul Ierusalimului Diodor I : “ Imi gasesc drumul prin intuneric in camera interioara unde cad in genunchi. Aici spun anumite rugaciuni care ne-au fost transmise de-a lungul secolelor si dupa aceea astept. Cateodata astept cateva minute, dar in mod obisnuit minunea se intampla imediat dupa ce am spus rugaciunile. Din mijlocul pietrei pe care a fost culcat Iisus se revarsa o lumina nedefinita, in mod normal cu o tenta albastrie dar culoarea se poate schimba si lua multe nuante. Nu poate fi descrisa in cuvinte omenesti. Lumina rasare din piatra ca si ceata care se ridica deasupra unui lac, piatra pare fi acoperita de un nor, dar este lumina. Lumina se comporta diferit in fiecare an. Uneori acopera doar piatra, alteori lumineaza tot Mormantul, asa incat oamenii de afara vad Mormantul plin de lumina. Lumina nu arde! - niciodata nu mi-am ars barba in toti cei 16 ani de cand sunt Patriarh al Ierusalimului si am primit Focul Sfant. Lumina are alta consistenta, diferita de lumina focului care arde in candela. La un moment dat, Lumina se inalta si formeaza o coloana in care focul este de natura diferita, asa ca pot aprinde lumanarile mele de la ea. Dupa ce am primit flacara, ies si dau Focul intai Patriarhului Bisericii Ortodoxe Armene, apoi Patriarhului Copt si dupa aceea tuturor celor prezenti in Biserica."Parintele Galeriu confirma povestea doamnei Ioana Elena Corneanu din noaptea invierii : “ Inghesuita si miscata de valul lumii, imi plangea inima. Parca ma vedeam parasita de Dumnezeu - Doamne, m-ai lepadat de la fata ta! Luata de multime, trec pe langa Piatra Ungerii, prin spatele Bisericii Sfantului Mormant. Apoi, o putere m-a miscat inainte si deodata am ajuns la piciorul scarii care urca spre Golgota. Acolo, m-am strecurat prin multime si am ajuns sus, pe aripa din dreapta a Bisericii Golgotei. Ma tineam cum puteam.Patriarhul a intrat in Sfantul Mormant. Ma rugam cu lacrimi. Deodata, apar fulgere de lumina si scantei, ca margelele, ca globuletele. Intr-o mana aveam manunchiul de 33 de lumanari, in cealalta cinci lumanari, intinse ca in rugaciune spre lumina. Inchid o clipa ochii, ca fulgerata, iar cand ii deschid, vad manunchiul de 33 de lumanari aprins. Se aprind si celelalte cinci, si lumea aprinde de la mine. Fata imi e scaldata in lacrimi"
S-a crapat marmura
In anul 1579, conform mărturiilor istorice, armenii au dat bani sultanului Murat IV pentru a li se da voie să intre în Biserica Sfântului Mormânt si să tină ei slujba de Înviere. Sultanul le-a dat voie, iar armenii au pătruns în biserică si au încuiat usile, lăsându-i pe ortodocsi afară. Cuprins de disperare la vederea celor întâmplate, Patriarhul Ortodox a îngenuncheat pe treptele bisericii si s-a rugat lângă una dintre coloane. În timp ce se ruga, coloana de lângă el s-a despicat, lăsând lumina să vină afară prin fisură si să aprindă făcliile Patriarhului. Coloana există si astăzi (vezi foto alăturată).
Călugărul rus Daniel povesteste, la anul 1106, despre minunea Sfintei Lumini si despre ceremoniile legate de aceasta, într-o manieră foarte detaliată. El arată că Patriarhul merge în Biserica Sfântului Mormânt cu două lumânări. Acolo îngenunchează în fata lespezii pe care a fost asezat Mântuitorul după coborârea după Cruce. Rosteste rugăciuni si în acel moment se petrece minunea. Lumina apare chiar din lespede - o lumină albăstruie, greu de descris, care în cele din urmă aprinde candelele cu untdelemn si lumânările Patriarhului. Aceasta este Sfânta Lumină, care iese din Mormânt si aprinde si lumânările credinciosilor din biserică.
Binecunoscutul istoric musulman Al Biruni scrie: "Un guvernator musulman a înlocuit fitilul lumânărilor cu sârmă din aramă, ca lumânările să nu se poată aprinde. Când a venit însă focul, arama s-a aprins."
Dar ce explicatii stiintifice sa dai atunci cand lumanarile se aprind singure in exteriorul bisericii numai in acea noapte sfanta ? Ca sa nu mai vorbim ca intre anii 400 si 1800 oamenii care asistau la aceasta slujba nu erau atat de multi asa cum sunt acum .Dar pentru ca aceasta minune s-a raspandit atat de puternic catre cunoasterea tuturor,acum , an de an Ierusalimul este tiscit de oameni in perioada pastelui Ortodox pentru a primi aceasta lumina nu numai in lumanare ci si in interior fiintei lor.

“Oricat ai incerca nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea. Dar nu-ti face probleme. Aplauzele lui Dumnezeu se aud cel mai tare si dureaza cel mai mult!”

6 comentarii:

 1. salut doru!!cred ca devarata lumina vine prin din creier..adica avem anumite revelatii..prin experienta se realizeaza o constientizare in profunzime a sensurilor vietii!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut!
  Am o nelamurire si nu stiu cui sa cer o parere,deoarece mi-e greu sa gasesc o persoana neutra din punct de vedere a inclinatiilor religioase.
  Probabil tu ma poti ajuta.
  Am dat recent de filmu asta pe youtube:
  http://www.youtube.com/watch?v=qJehEtHPL2s

  Mi-a placut mereu sa ma documentez in litaratura otrodoxa(mai ales cartile lui Arsenie Boca), si NU o sa bag niciodata in aceeasi oala pe Marii Duhovnici cu calugarii despre care se vorbeste in acest film.

  Totusi m-a dat foarte tare peste cap aceasta marturisere si chiar m-as bucura sa am parte de o parere de-a ta.
  M-ai ales ca nu am gasit nicaieri o dezbatere despre acest filmulet si commentariile pe youtube sunt oprite.
  Mersi.

  RăspundețiȘtergere
 3. Completare:
  - ma intereseaza in special despre inchinarea la SFINTI(inloc de Dumnezeu) asa cum spune in film cand zice ca inchinandu-se la Vasile cel Mare nu puteau face exorcizarea

  RăspundețiȘtergere
 4. E bine de rasfoit:

  http://www.youtube.com/watch?v=Bx3x0J9JFJA&feature=related

  RăspundețiȘtergere
 5. Din punctul meu de vedere "lumina sfanta" mi se pare un mare fake si un circ pentru oamenii slabi care au nevoie de dovezi exterioare pentru ce se gaseste in interiorul lor.Atat.Nu se aprinde nici o lumina singura.Dumnezeu nu se joaca de-a v-ati ascunselea cu omenirea sa fim seriosi.Totul e la vedere.Nu e nevoie de un act de magie.
  Ce sa mai zic de cei care pupa oase,"icoane facatoare de minuni",?Silentio stampa.Traim intr-o lume degradata moral,spirutal,etc.

  RăspundețiȘtergere
 6. Daciane cred ca esti tu un degradat spiritual si un rebut spiritual. Daca tu crezi ca cineva se joaca cu asa ceva la mormantul sfant nu pot spune decat ca esti un eretic dezinformat surd si orb in cele spirituale. Acolo de aproape 2 mii de ani are loc acest ritual a venirii luminii in urma rugaciunilor, si nu de ieri sau de 5,10 ani. A spune ca acea lumine care se aprinde in noaptea de Pasti inca de la invierea domnului pana in ziua de azi este un fals, eu consider o mare blasfemie din partea ta.

  RăspundețiȘtergere