marți, 20 aprilie 2010

Aspecte importante pentru corpCateva elemente importante pentru cei ce au terminat modulul trei la " Alchimie Spirituala" cat si pentru cei ce practica meditatia.Multe dintre ele se regasesc si in practica isihasta de la Palamas incoace.Parintele Ghelasie, reprezentantul isihasmul pe aceste taramuri, a studiat amanuntit conceptele qi gongului, ba mai mult decat atat, a si scris despre ele.

1. Coloana vertebrala este cea mai importanta parte a corpului dumneavoastra in practica Qi Gong.Cunoscuta sub numele de “ Scara spre Cer “ , are rolul de conducta pentru energiile inferioare din zona sacrala (ale Pamantului ), pe care le ridica spre centrii energetici superiori din creier (Cer ).Este pivotul central al echilibrului pentru tot trunchiul si pentru cap si conductorul semnalelor nervoase de la creier la corp.Pentru a obtine in practica rezultate optime , coloana vertebrala trebuie sa fie intotdeauna dreapta si mentinuta in aliniere perfecta cu gatul si capul , iar fesele trebuie sa fie contractate putin spre interior, pentru a reduce curbura de la nivelul zonei inferioare a coloanei. (…)
2. Cele mai tensionate parti ale corpului uman sunt , de obicei, umerii si zona gatului.Tensiunea de la acest nivel blocheaza fluxl liber de energie din coloana vertebrala spre cap, care la randul sau, “ scurt – circuiteaza” circulatia din Orbita Microcosmica si Macrocosmica.Incercati sa va mentineti umerii liberi si muschii gatului relaxati in timpul unei sedinte de practica Qi Gong, chiar daca acest lucru inseamna ca trebuie sa luati o scurta pauza si sa efectuati unul din exercitiile de incalzire pentru eliberarea umerilor.
3. Exersati intotdeauna pe stomacul gol si cu vezica golita, iar daca simti ca aveti intestinele pline, incercati sa le goliti si pe acestea inainte de practica, desi acest aspect nu este unul esential.Practicarea exercitiilor Qi Gong cu stomacul plin este contraproductiva, deoarece o mare parte din energia corpului este consumata de procesul de digestie la nivelul stimacului, iar aceasta ar putea cauza indigestie.
4. Aerul trebuie sa curga inauntrul si in afara narilor, intr-un suvoi foarte fin, ca o adiere tacuta si usoara.Nu trebuie sa circule in rafale bruste sau in valuri dure si sacadate si nici nu trebuie sa fie aspru si greu.Dupa cum precizeaza Ko Hung, “ ar trebui sa ne putem atarna o pana de gasca in fata nasului si a gurii , astfel incat pana sa nu se rasuceasca in timp ce expiram”.
“Unii spun ca totul este materie si energie, e ca si cum ai spune despre carti ca sunt doar hartie si cerneala “

7 comentarii:

 1. Mama indurerata20 aprilie 2010, 16:07

  EXCELENTA POSTARE SI DE MARE FOLOS.
  FELICITARI !

  RăspundețiȘtergere
 2. foarte interesant.acum trebuie sa citesc mai mult din cauza dvs.si a domnului oreste

  RăspundețiȘtergere
 3. mda... mi-am comandat deja cartea lui ierom. Ghelasie "medicina isihasta". urmeaza memoriile.
  si eu mi-am revizuit atitudinea, acord mult mai mult din timpul meu liber cititului. tot din cauza lui doru si a lui oreste. felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 4. in cazul unei carti materie este hartia si energie se infatiseaza prin reactiile cititorului1

  RăspundețiȘtergere
 5. Legat de mancat recomand ca mestecatul sa fie unul indelung. Asta usureaza enorm procesul de digestie, iar, la nivel energetic, se stie ca gura este un captator esential.

  Deci, pentru a evita sau chiar elimina pierderea de energie din timpul digestiei se recomanda mancarea indelunga, fara a privi la tv sau asculta stiri, in deplina liniste.

  In acest sens va recomand sa cititi ultimul volum din Filocalie, e foarte folositor.

  RăspundețiȘtergere
 6. interesant,ma chinui sa schimb lumea,dar oameni sunt de doua feluri,BUNI sa-u RAI.Va inbratisez

  RăspundețiȘtergere